Thursday, 1 March 2012

Aidilfitri 2011..

Its been a while since I last updated my blog. You ask me why? Been very busy these past SIX month (omg!!). I believe my last entry is about my last stage of pregnancy. And on Raya 2011 I've finally delivered a beautiful baby girl (all babies are beautiful okay?bukan angkat bakul). So, these were what happen on that very fateful day (1st day of Raya)..(actually i have draft this post a long time ago..just dun have the time to edit it)..Enjoy!
----------------------------------------------------------------------------------------

30 Ogos 2011 merupakan hari umat Islam menyambut Raya Aidilfitri.. Bagi aku, raya tahun ini mempunyai keistimewaannya yang tersendiri..Mengapa?

1) Raya pertama disambut sebagai seorang isteri (almaklumlah nikah tahun lepas - 21 November 2010 - dah lepas raya)
2) Juga raya pertama disambut sebagai seorang ibu / mama (sebelah malam)


Perjalanan hari raya aku tahun ini adalah begini:

6.00am - bangun dan bersiap2 untuk beraya

8.20am - bergerak ke Selayang since sume org beraya kat sana..

9.00am - org len gi smayang raya..aku?melantak kat umah selayang..

10.00am - org balik smayang raya n start melantak ketupat, lemang n rendang..aku pon join 2nd round..

11.00am - sesi bermaaf2an sesama keluarga..terasa sayu bila salam tangan mak n hubby..huhu..duit raya mmg kompem xdpt sbb dah tua..pastu sambung melantak lagi..

12.00pm - sesi bergamba kat tempat besa aku tangkap pada tahun2 lepas..

1.00pm - aku n hubby balik sg buloh sebab dah letih..tido sebaik saje sampai umah..

3.00pm - terganggu tido aku sbb rase kesakitan kat ari2..mungkinkah contraction?xsure sebab xpenah peknen..try tido lagi tapi rasa sakit tu dtg kembali setelah hilang..cek jam kat handset, gap sakit tu macam 40 minit skali..

4.15pm - turun makan lontong plak..tp da prepare2 nk gi cek spital putrajaya..tem tgh mkn tu rase sakit yg menyucuk 20 minit skali..tem tu rase cam kompem ni contraction..

5.30pm - sampai Hospital Putrajaya..nurse cek tgk2 dah ade bukaan 3cm..n paling xbest skali air ketuban dah pecah! tah bile pon xsedar..bahaya kalo xsedar..takot baby kene infection sbb protective layer dah hilang..

7.00pm - sakit yang teramat sgt..setiap 10 min skali..Allah je yang tau rasa sakit tu (plus ibu2 yg penah beranak)..nurse cek2 dah 5cm bukaan..nurse tkejut sbb utk anak sulung salunye bukaan dia lambat..dlm sejam dah buka lagi 2 cm is considered cepat..then kene masuk labour room..dah la kene jalan sendiri..bukan kene tolak..setiap langkah rase cam jalan atas jarum..

8.00pm - sakit dah jadi setiap 5 min..pastu setiap seminit..aku dah jerit2 (en hubby pon tlg jerit gak..walopon sore xkuat) dah panggil doc sbb ase nak beranak sgt..rasa dia?cam nk membuang air besar..tapi beza dia baby tu cam menolak2 nak keluar..Doc suh tahan lagi sbb bukaan baru 8cm..dia takut koyak kat byk tempat..can u imagine?dah la baby nak keluar but u have to hold it in..huhu..

8.30pm - dah xtahan lagi..panggil doc..doc suh push dan bagi bantuan (katanye, which mean gunting la)..tapi baby xnak kuar..or lagi tepat aku xkuat nak push..tenaga xde..mana taknye..last aku mkn kol 4 lebey kot..pas 20 min struggle tapi baby xkuar, doc pon decide nak vacuum..fetal distress katanya (cian Humaira)..husband da xleh tgk..kene halau keluar..dia pon pasang alat vacuum tu..tu satu lagi bapak sakitnye..pastu suh aku push sekuat tenaga (bukan kuat suara)..agaknye sbb sore aku kuat kot..ye ah, org tgk sakit ade ke suh senyap..tampor kang..lupe nak cakap, setiap kali cek bukaan bukan main la sakitnye..lagi sakit dari beranak..sbb dia masukkan jari cek bukaan serviks..urghh, the horror..

9.19pm - akhirnye setelah bhempas pulas meneran (sempat minta air seteguk dua) Humaira MK Hapiz selamat dilahirkan tepat jam 9.19pm..syukur alhamdulillah..waktu tu aku cume mampu ucapkan syukur ke hadrat ilahi..hilang segala kesakitan yang dirasai..jahit pon xrase sakit (sgt)..tapi ase gak jarum n benang lalu kat kulit..kuang3..

Nurse letak Humaira (Myra) atas badan aku..putih oo nampak..putih merah la..cam xcaye je baby ni yang selama ni aku kandung..satu lagi xto ikut ghupe sape (tem tu la)..tapi hidung sah2 ikut hidung aku..kekeke..

beberapa minit lepas keluar di dunia..

Humaira's 1st day on earth

Cukup kot stakat ni dulu pasal pengalaman bersalin aku..yang len2 tu biar la menjadi rahsia aku..kat bawah ni aku sertakan gamba2 Myra sepanjang tempoh aku berpantang.. Till next time.. :)


kulit jadi terbakau sbb Jaundice..efek PhotoTherapy okay..
kecik je kan?

muka bolats..
nite2..nak tdo..
cembeng kene marah ngan wan..


Ps: Aku lahirkan Myra 2 minggu awal dari tarikh sepatutnye..org kate anak 1st akan bsalin lambat or on the dot..tapi sume tu xleh pakai.. ;)

0 comments:

Post a Comment